09.01.2019 SPRÁVY

Ak váš dom bude mať nulovú potrebu energie, štát vám dá 8 tisícovú dotáciu.

foto: asb.sk

Ak plánujete začať stavať rodinný dom, myslite nato, že ak bude mať nulovú potrebu energie, štát vám dá 8 tisícovú dotáciu. Mimochodom, táto úroveň výstavby bude po roku 2020 vyžadovaná pri každej novostavbe.

"Verím, že príspevok vo výške 8 000 eur dostatočne motivuje občanov, ktorí práve budujú rodinné domy, alebo to majú v pláne, aby použili materiály a stavebné postupy, ktorých výsledkom bude rodinný dom s takmer nulovou potrebou energie. Ušetria tak na energiách a prispejú k ochrane životného prostredia – čo je našim cieľom v rámci Európskej únie," reagoval minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek.

Žiadatelia o príspevok ho získajú po dokončení domu v prípade, ak je dom určený na bývanie a celková podlahová plocha nie je väčšia ako 200 metrov štvorcových, nachádza sa na území Slovenska a bol skolaudovaný po 31.12.2014. Zároveň musí spĺňať minimálne požiadavky na energetickú hospodárnosť budov s takmer nulovou potrebou energie. To znamená, že dom má mať kvalitnú tepelnú izoláciu a využíva energiu z obnoviteľných zdrojov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.