AI: Rómski žiaci museli v Krivanoch obedovať na chodbe

ilustračné foto TASR

Bratislava 3. septembra (TASR) - Rómski žiaci základnej školy v Krivanoch v okrese Sabinov museli istý čas obedovať na chodbe školy, oddelení od svojich spolužiakov. Mimovládna organizácia Amnesty International (AI), ktorá si rómsku "jedáleň" nafotila, upozornila, že ide o jasný prípad diskriminácie a segregácie etnickej menšiny. Obec Krivany sa bráni a hovorí, že išlo o dočasné riešenie, ktoré bolo nevyhnutné.

"Bolo to jednoznačne z hygienických dôvodov, chodili zašpinení, nemali tam vytvorené podmienky," komentoval pre TASR starosta obce Ján Šejirman. Nerómski žiaci im podľa neho "utekali" do iných obcí a ostávali im len rómski. Nespresnil, ako dlho jedli Rómovia oddelene. V súčasnosti má základná škola novú jedáleň, spúšťa ju s novým školským rokom. Starosta potvrdil, že v nej budú obedovať všetci žiaci bez rozdielu. "Všetko je vyriešené, uvidíme, ako to bude fungovať, ako sa k tomu postavia rodičia," povedal. Zdôraznil, že v ich obci nikto nikoho nediskriminuje, práve naopak, diskriminovaní sú podľa neho Nerómovia.  "To bola núdzová situácia, ktorá je už vyriešená," uviedla pre TASR aj riaditeľka školy Zuzana Palenčárová. Pobúrilo ju, že Amnesty si rómsku jedáleň nafotila bez akéhokoľvek súhlasu. Podľa nej sa takéto prípady riešia vždy len jednostranne, nikto v skutočnosti nepozná, ako to funguje. "My im vytvoríme všetky možné podmienky, ale nikto nerieši, prečo sa nevzdelávajú, bolo by dobré prísť a sadnúť si k tým deťom."

Barbora Černušáková z AI označila rómsku jedáleň za mimoriadne smutný prípad. "Je to vážne porušenie práv rómskych detí," zdôraznila. Jej kolega Fotis Filippou komentoval, že rómsky problém nedokázali vyriešiť viaceré slovenské vlády. V novej školskej jedálni by malo obedovať približne 180 stravníkov, z toho zhruba 40 rómskych.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.