Praha, 6.12.2016 SHOWBIZ

Z tejto celebrity je čert! Spoznávate ju?

foto J.B.

Každoročne si 6. decembra pripomíname sviatok svätého Mikuláša. Tento deň je veľmi obľúbený predovšetkým u detí a to nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách. Typický je tým, že deti nedočkavo očakávajú sladké darčeky vo svojich vyčistených čižmičkách alebo topánočkách, ktoré majú pripravené pod oknami.

Spevák Jan Bendig si tento rok vyskúšal, aké to je byť čertom. Dokonalá premena zo sympatického speváka urobila rozprávkovú bytosť.

"Takto som dnes šiel s priateľmi postrašiť deti ako čert. Bolo to veľmi fajn. Kto tento rok z vás neposlúchal? Priznajte sa!". Pýtal sa spevák svojich fanúšikov na sociálnej sieti.

Svätý Mikuláš bol údajne biskup!

Mikulášska tradícia sa na celom svete spája s darčekmi nielen 6. decembra na sv. Mikuláša, ale aj na Vianoce. Zvyk obdarovávať deti 6. decembra sa rozšíril predovšetkým v stredoeurópskych slovanských krajinách. V ľudových predstavách je známy ako bielovlasý deduško s veľkou bradou, v iných krajinách zase ako dobrý škriatok - trpaslík podobného výzoru. V ostatných krajinách s dominujúcim kresťanským náboženstvom je mikulášska tradícia predovšetkým spojená so samotnými Vianocami.

V Amerike a najmä v ďalších anglicky hovoriacich krajinách vítajú Santa Clausa, pre fínske deti je to Joulupukki, vo Francúzsku poznajú Pére Noëla a v Rusku deda Mráza. Fínske Laponsko sa v legendách považuje za súčasný domov Sv. Mikuláša, kde sú adresované listy detí z celého sveta s prianím darčeka na vianočné sviatky. Práve odtiaľ, na záprahu ťahanom sobmi, vraj začína rozvážať darčeky po celom svete.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.