Košice, 02.02.2016 SPRÁVY

IVAN HRICZKO: Chcem pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú!

foto I. H.

Gipsy Television predstavuje kandidáta na poslanca NR SR za stranu #SIEŤ. Ivan Hriczko, rodený Košičan začínal ako redaktor tamojšej televízie. Neskôr pôsobil ako asistent splnomocnenkyne vlády pre rómske komunity. Po niekoľkých rokoch práce sa teraz uchádza o hlasy voličov v nadchádzajúcich parlamentných voľbách.

Meno a priezvisko: Ivan Hriczko

Trvalý pobyt: Košice

Ukončené najvyššie vzdelanie: Mgr.

Rodinný stav: ženatý, jedno dieťa

Kandidát na poslanca NR SR: #SIEŤ, č. 78

 


Prečo ste sa rozhodli vstúpiť do politiky?

Moje niekoľkoročné pôsobenie v problematike národnostných menšín na Slovensku so špecializáciou na mediálnu problematiku, scitlivovanie verejnej mienky, spracovania stratégie mediálneho obrazu o Rómoch ako aj témy, ktoré sa  bytostne dotýkajú riešenia časti rómskej národnostnej menšiny, či už v oblasti sociálnej, vzdelanostnej, bytovej a vôbec prierezových tém, ktorých riešenia si vyžadujú koncepčné, udržateľné a najmä rozumné opatrenia. Mám skúsenosti zo zahraničia, absolvoval som študijný pobyt v USA, v Anglicku, Rakúsku, ... . Tieto skúsenosti zo zahraničia mi vytvorili pragmatický pohľad na danú tému a najmä nadhľad ako vecne spracovávať koncepčné materiály, ktorými by sa vytvárali reálne koncepcie pomoci pre cieľové skupiny, ktoré to potrebujú. Súčasná situácia na Slovensku, vo vzťahu k časti rómskej populácie je alarmujúca, narastajúcim počtom rómskych osád a počtom chatrčí, v ktorých nie je elektrika a o zdroji pitnej vody, ktorá je základným ľudským právom ani nehovorím. My, budúci politici si už nesmieme zakrývať oči pred týmto marazmom. Veď Rómovia sú občania Slovenskej republiky so všetkými právami ale aj povinnosťami. Mojimi hlavnými dôvodmi vstupu do politického sveta sú najmä otvorené výzvy v oblasti občianskych tém - práva, ktoré sa týkajú riešenia chudoby bez rozdielu farby pleti, ochrana našich detí, žien pred biedou, nerovným postavením v spoločnosti a presadzovanie myšlienky, že riešenie otázok „rómskej problematiky“ nemá strategický cieľ, prijímané vládne materiály nemajú vo výstupoch merateľné ukazovatele a častokrát sa míňajú cieľovej skupiny. Môj politický záväzok by spočíval aj v kontrole nemalých finančných tokov na riešenie časti rómskej populácie v každej oblasti.

Prečo danú situáciu zmeníte práve vy?

„Som patriot, preto tak myslím a budem konať ...“ to je moje krédo. A vysvetlím aj dôvody prečo sa ním riadim. Narodil som sa na Slovensku. Je to moja rodná krajina, dedovizeň mojich starých rodičov a prarodičov, chcem v tejto krajine žiť s mojím synom a rodinou. Mojím snom je, aby ma vnímala spoločnosť cez to, čo viem a nie cez to, k akej národnostnej menšine patrím. Som Róm, ale najmä občan Slovenskej republiky s právami a povinnosťami.

Moje praktické skúsenosti s prácou pre národnostné menšiny, či už v prostredí Úradu Vlády SR alebo spolupráce s regionálnymi a lokálnymi inštitúciami mi vytvorilo podmienky na reálne spoznanie prístupu štátu k otázkam národnostných menšín a práca v teréne mi zabezpečila reálny pohľad na možné riešenie otázky chudoby v lokalitách východného a stredného Slovenska. Nadobudnuté skúsenosti mi vytvárajú priestor na to, aby som navrhoval vecné riešenia na presadzovanie programov, návrhov pre pomoc tým, ktorí to najviac potrebujú. Reálne uchopenie problematiky a skutočné pomenovanie cieľovej skupiny komu a ako ideme pomáhať je jedným z najdôležitejších momentov systematickej pomoci ako rozumne s poznaním terénu dizajnovať komplexné programy, ktoré môžu pomôcť minorite, ale na čo zabúdajú politici, že platí axióma, že ak pomôžeme občanom, ktorí sú na hranici biedy, pomôžeme aj majorite. Ako kandidát na poslanca do NR SR za politickú stranu SIEŤ chcem ponúknuť, skúsenosti, prax a odbornosť a najmä chuť meniť zaužívané stereotypy .

Myslíte si, že vám k tomu pomôže politická strana, za ktorú kandidujete?

Politická strana SIEŤ sa intenzívne zaoberá otázkou chudoby a viacnásobnej marginalizácie aj v rómskych osadách v rámci stálej pracovnej skupiny - sociálny rozvoj a ochrana. Ako strana navrhujeme riešenie chudoby na základe sociálneho statusu bez rozdielu, kto k akej národnostnej menšine patrí. A to je filozofia našej práce a prístupu.

Viete aké majú Rómovia na Slovensku problémy?

Možno tie isté ako majorita žijúca mimo hlavného mesta resp. hraníc Nitry. Vysoká miera nezamestnanosti, nízke príjmy sú problémom všetkých. V teréne žijem a som v kontakte s ľuďmi, ktorých postihla dlhodobá nezamestnanosť a s ňou markantné znižovanie životnej úrovne. Sociálna situácia Rómov je o to horšia, že ich sociálny východiskový status bol neporovnateľne horší ako u majority a tak sa riziko miery chudoby u tejto cieľovej skupiny prehlbuje. Už dnes viem, že títo občania žijú pod pásmom chudoby. Problematiku rómskej národnostnej menšiny žijúcej na území SR treba rozdeliť minimálne na dve časti a to je problematika Rómov žijúcich v rómskych osadách a enklávach a plne integrovaných v spoločnosti - teda rozptýlených medzi majoritou. Pri plne integrovaných Rómov miera diskriminácie nie je tak viditeľná, avšak aj tu sa stretávame s diskrimináciou, napr. pri prijímaní do zamestnania. U obyvateľov, ktorí žijú v osadách je to o úžere, kriminalite, extrémnej chudobe, o chatrčiach bez zdroja elektrickej energie, bez zdroja pitnej vody, bez infraštruktúry, bez sociálnych služieb, o vysokej segregácii, o nízkej vzdelanostnej úrovne, o výskyte chorôb, ktoré sú infekčného charakteru, o  skorej  úmrtnosti v  produktívnom veku ... toto je len sekvencia problémov, ale až bolestne reálna.

To sú problémy viacnásobne marginalizovaných lokalít a jej obyvateľov. Život v týchto lokalitách je ťažký a priam nezvládnuteľný. Trpiace ženy, deti, starci a tých ľudí je niekoľko 100 tisíc v našej   slovenskej krajine. To je dôvod, pre ktorý by sme ako spoločnosť mali verejne deklarovať, že už nesmieme byť ľahostajní, že situácia, ktorá je dnes, kedy sme oficiálne prijali úzus podpory rómskych osád na vládnej úrovni, bez prijatia vládnych materiálov ako včleňovať týchto občanov do občianskej spoločnosti a tak  sme  im vytvorili priestor pre prijímanie vlastných pravidiel prežitia v osade.

Môj vstup do politiky je spojený s presadzovaním rovnosti príležitostí vo všetkých oblastiach života. Tu spočíva moja politická participácia. Mám záujem pomôcť ľudom, ktorí  to potrebujú, formou konkrétnych návrhov opatrení, ktoré reálne napomôžu krajine zmeniť súčasný alarmujúci stav aj časti Rómov v našej krajine. Som zástancom myšlienky, neriešme rómsku problematiku od stola, ale s aktérmi, ktorí tému poznajú, so samosprávami, pretože tie majú aj kompetencie. Mojím snom je, aby sme sa nerozdeľovali na Rómov a majoritu, ale na základe toho, čo každý občan vie a čím vie prispieť k rozvoju občianskej spoločnosti a tým aj k rozvoju mojej rodnej krajiny a ňou je Slovensko. Chudoba nemá farbu pleti ... pomôžme ľuďom a ľudia nám to vrátia ... oplatí sa to.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.